Bozdoğan Ziraat Odası > Haberler > Aydın elden gidiyor

Aydın elden gidiyor

Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, “Artık bizim siyasi kavgayı bir tarafa bırakmamız gerekiyor. Biz 750 ağacın başında kavga ederken, Aydın’da 7 buçuk milyon ağaç elden gidiyor” dedi.

Sivil Toplum Örgütleri (STK) ve Ziraat Odalarının siyasetin arka bahçesi gibi gözüktüğünü ve düşünüldüğünü söyleyen Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, “Elbette herkes gibi benim de bir siyasi partiye sempatim var, ama ben Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı seçildiğim gün o siyasi parti gömleğimi çıkarttım, Bozdoğanlı çiftçi için göreve başladım” diye konuştu.

“HERHANGİ BİR DİRENİŞ YOK”

Özel, jeotermal kaynaklarını kullanan tesislerin Aydın’a büyük zarar verdiğini ve bunun için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Aydın’da bulunan jeotermal kaynakları ihtiyaç mıdır, evet ülke ekonomisi için önemli bir ihtiyaçtır. Jeotermalin Aydın’a zararı var mıdır diye baktığımızda, çok büyük zararı var. Ağaçlar ve insan sağlığının jeotermal nedeniyle tehlike altında olduğunu biliyoruz. Aydın’da Buharkent’ten Germencik'e kadar, hatta Söke’ye kadar uzanan jeotermal tesisleri var. Bu tesisleri izin veren bir bakanlık var, ama Aydın’a zarar veren tesisler için yerelde herhangi bir direniş yok. Jeotermal tesisi bulunan ilçelerde vatandaşlar bir yakınımı orada işe sokabilir miyim derdinde, toplumsal olarak da hiçbir tepkimiz yok. Diğer taraftan da 750 incir ağacını kesti diye, Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın’a büyük tepki gösteriliyor.”

“KAVGAYI BİR TARAFA BIRAKMALIYIZ”

“Ben 2009-2014 yılları arasında MHP’den İl Genel Meclis Üyeliği yaptım ve buna benzer daha önceki yaptığım açıklamalarda bana bir yafta yapıştırılmaya çalışıldı” diye konuşan Galip Özel, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Ben siyasi gömleğimi çıkartalı çok oldu. CHP doğru bir iş yaparsa ben CHP’nin yanındayım, AK Parti yaparsa onun yanında, MHP yaparsa da MHP’nin yanındayım. 750 incir ağacı söküldü diye Ümmet Akın, Aydın’da hedef tahtası haline getirildi. Diğer taraftan bakıldığında çeşitli noktalarda jeotermal alanları için bir dünya zeytin ağacı söküldü. Zeytin ağacı ölümsüzde, incir ağacımı ölümlü mü? Bunun için hiç kimsenin mücadele başlattığı yok. Gerçekten bir mücadele başlatılacaksa Germencik Belediye Başkanı ve Ziraat Odası üzerinden değil, Buharkent’ten Didim’e kadar herkes tarafından başlatılmalı. Bu problem bireyselleştirilmeden Aydın için, Aydın’ın çıkarları doğrultusunda hareket edilmelidir. Şayet bunu sadece Germencik üzerinden yürütecek olursak, demek ki Aydın sadece Germencik’ten ibaret. Ben önce kendi ilçeme daha sonrada il geneline bakarım. Bu coğrafya cennet diye tabir edilen inciri, kestanesi, fıstıkçamı, zeytini, kirazı ve daha birçok ürünün yetiştiği bir coğrafya. Aydın’da incir ağacı ile yatıp, incir ağacı ile kalkıyoruz. Sanki Aydın’da başka diğer ağaçlar yok, canlılar yok. Buradan birilerine cevap vermek gerekirse, Aydın’ın geleceği tehlikede, bizim bununla ilgili AK Partilisi, CHP’lisi ve MHP’lisi, hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bunu siyasi bir malzeme haline getirmemeliyiz. Aydın’ın siyasetçisi, oda başkanları ve STK’lar hep birlikte hareket etmeli, yoksa Aydın elden gidiyor. Bununla ilgili ne Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin, ne diğer belediye başkanlarının ve ben de dahil olmak üzere Aydınlı ziraat odası başkanlarının bir tepki yürüyüşü yok. Aydın’da söylenen tek ifade, ‘Avrupa’daki jeotermal uygulaması doğru bir uygulama’ o zaman oradaki uygulama burada yapılsın. Aydın’a zarar veren hiçbir jeotermal tesisine izin verilmesin. Bu sadece ziraat odalarının değil, tüm Aydın’ın sorunudur. İncir ağacını kesti diye bu sorunu sadece Ümmet Akın’ı fatura edenler, yıllar önce bu tesisleri işletenlerin kestiği ağaçları görmedi mi? Göletler yapılırken kesilen ağaçları kimse görmedi mi? Bununla alakalı hiç kimse konuşmuyor. Artık bizim siyasi kavgayı bir tarafa bırakmamız gerekiyor. Biz 750 ağacın başında kavga ederken, Aydın’da 7 buçuk milyon ağaç elden gidiyor.”